logo
ZAPIEKANKA

Zapiekanka z wędzoną rybą

Zapiekanki ziemniaczane i makaronowe lubi chyba każdy – zarówno dzieci jak i dorośli. Niestety zazwyczaj nie mamy czasu żeby je przygotować. Koniecznie, więc przeznaczmy godzinę w trakcie weekendu, żeby uszczęśliwić całą rodzinę i zjeść na obiad aromatyczną zapiekankę. Warto skorzystać z przepisu na zapiekankę makaronową z rybą.

Składniki:

  • ziemniaki 5-6 dużych szt
  • wędzona ryba np. karp – 150g
  • por, mały – 1/2 szt
  • cebula – 1 szt
  • tarty ser żółty – 3/4 szklanki
  • oliwa – 2 łyżki
  • śmietan – 250 ml
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka mielona – do smaku

Przygotowanie:
Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, niemniej wymaga poświęcenia czasu. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków – najlepiej wybrać typ sałatkowy dzięki czemu nie będą się rozpadać. Po ugotowaniu i ostudzeniu kroimy je w kostkę. Następnie na patelni szklimy cebulę na złoty kolor, dodajemy śmietankę i przyprawy – czerwoną paprykę, pieprz.

Na drugiej patelni smażymy pora pokrojonego w drobne paski oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, kiedy jedno i drugie się przyrumieni dodajemy rozdzieloną na kawałki rybę. W kolejnym etapie przygotowania zapiekanki łączymy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy grubą warstwę żółtego sera i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekankę pieczemy przez około dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut w temperaturze dwustu stopni. Przed podaniem warto posypać na wierzchu drobno posiekaną pietruszkę, albo szczypiorek. Oczywiście możemy dodawać inne składniki. Jeśli chcemy mieć więcej składników warzywnych – paprykę, selera naciowego, cukinię albo pieczarki.

Do śmietanki możemy dołożyć drobno posiekany czosnek, dzięki czemu nasze danie będzie ostrzejsze i bardziej aromatyczne, niemniej w tej wersji może być zbyt pikantne dla dzieci. Zapiekanki z dodatkiem ryby nie są u nas specjalnie popularne, dużo częściej sięgamy po kurczaka czy boczek. Tymczasem dodatek wędzonego karpia czy innej ryby bardzo pozytywnie wpływa na smak takiego dania.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015