logo
TOŁPYGA

Tołpyga w ziołach

Wśród karpi, karasi czy sumów na w restauracyjnych kartach dań zaczyna pojawiać się również tołpyga. Coraz częściej można też kupić filety z tej ryby w gospodarstwach rybackich i dobrze zaopatrzonych sklepach rybnych. Warto spróbować, ponieważ jej mięso ma duże walory smakowe. Za pierwszym razem warto wypróbować prosty przepis, chociażby na tołpygę w ziołach.

Składniki:

  • filety z tołpygi – około 1 kg
  • masło
  • czosnek – kilka ząbków
  • zioła i przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn

Przygotowanie:

Naszą rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i odkładamy na chwilę do lodówki. Następnie natłuszczamy brytfankę lub naczynie żaroodporne umieszczamy w nim naszą tołpygę i przyprawiamy ziołami. Rybę pieczemy przez mniej więcej dwadzieścia minut w 220 stopniach. Aby jeszcze bardziej wzmocnić aromat posypujemy rybę świeżą natką pietruszki. Danie jest gotowe do serwowania – najlepiej połączyć rybę z pieczonymi ziemniaczkami, sosem czosnkowym i ulubioną surówką.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015