logo
PRZEPISY

Karp na kolację z przyjaciółmi

Zapraszając przyjaciół na sobotnią kolację wiele osób spędza długie godziny na stronach dotyczących kulinariów, czy przeglądając książkę kucharską odziedziczoną po babci. Okazuje się, że wcale nie jest tak łatwo wybrać danie, które wszystkim posmakuje a jednocześnie będzie wyjątkowe i jak najmniej kłopotliwe w wykonaniu. Niewielu osobom na myśl przyjdzie w tym przypadku karp. A z łatwością znajdziemy przepisy, które spełnią wszystkie powyższe warunki.

Karp z orzechami

Składniki:

  • dwa filety z karpia masło
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży tymianek – klika gałązek
  • orzechy włoskie – 100g
  • migdały – 50g
  • białe wino – 50ml
  • miód – 2 łyżki
  • śmietana kremówka – 100ml

Przygotowanie:
Rybę – dwa filety, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie podsmażamy na maśle a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na mniej więcej dziesięć minut. Podczas pieczenia rybę należy co jakiś czas sprawdzać, żeby za mocno się nie upiekła, bo będzie sucha i niesmaczna. Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu. W tym celu kroimy drobno kilka gałązek świeżego tymianku, prażymy około sto gram orzechów włoski, pięćdziesiąt gram migdałów a następnie dolewamy do bakalii pięćdziesiąt mililitrów białego wina oraz dwie łyżki miodu. Dodajemy tymianek i sto mililitrów śmietany kremówki. Wszystko dokładnie mieszamy. Rybę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sosem. Tak przygotowana ryba ma niecodzienny smak, z całą pewnością sprosta oczekiwaniom nawet największych koneserów i zadowoli zebranych gości.

Karp w czekoladzie

Składniki:

  • karp -1kg
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • sok z 1 pomarańczy
  • kardamon – wg uznania
  • chilli – wg uznania
  • anyż – wg uznania
  • cynamon – wg uznania
  • masło
  • bulion – 250ml
  • gorzka czekolada – 25g

Przygotowanie:
Mniej więcej kilogramowego, oczyszczonego karpia skrapiamy sokiem z pomarańczy i doprawiamy do smaku (najlepiej użyć chilli, kardamonu, anyżu i cynamonu – orientalne przyprawy nadadzą potrawie niesamowitego aromatu). Następnie obsmażamy z dwóch stron na maśle i przekładamy na półmisek. Na patelni podsmażamy dwie cebule i trzy ząbki czosnku.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu – do tego celu potrzebujemy dwieście pięćdziesiąt mililitrów bulionu oraz około dwadzieścia pięć gramów gorzkiej czekolady, którą rozpuszczamy w bulionie. Następnie podsmażoną cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem czekoladowym i na to układamy naszego karpia. Rybę pieczemy przez około kwadrans, w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Po tym czasie wyciągamy naszego karpia przekładamy na dekoracyjny półmisek i dodatkowo posypujemy startą czekoladą. Tak przygotowana ryba nie dość, że smakuje nadzwyczajnie to dodatkowo rozpływa się w ustach. Przepis jest godny polecenia nawet osobom, które za karpiem szczególnie nie przepadają, bo w tej odsłonie smakuje wyjątkowo.

Karpia warto wprowadzić do naszej diety, ponieważ jego mięso jest zasobne w nienasycone kwasy tłuszczowe, ponadto jest źródłem wielu witamin, w szczególności z grupy B (B12, B6, B1, PP). Dodatkowo w karpi znajduje się wiele minerałów – potas, fosfor, sód, wapń, czy żelazo. Oczywiście, sporo zależy od tego w jaki sposób ryba była hodowana. W związku z tym najlepiej wybierać karpie, które były karmione w odpowiedni sposób i miały czas żeby nabrać odpowiedniej masy. Z całą pewnością zdrowe i pyszne ryby, zresztą nie tylko karpie, znajdziemy nas Stawami Milickimi. Karpie hodowane są tam od wieków i w dalszym ciągu przykłada się ogromna wagę zarówno do żywienia jak i do tego, aby ryby żyły w dobrze natlenionej, czystej wodzie.

Także warto sięgać po karpie także poza okresem Świąt Bożego Narodzenie a także kupować ryby ze sprawdzonego źródła. A co do przepisów, to bez problemów znajdziemy ich w onternecie naprawdę sporo.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015