logo
JESIOTR

Jesiotr w sosie

Przepisów na przygotowanie dań z jesiotra znajdziemy całkiem sporo, choć mogłoby się wydawać, że jest to ryba rzadko spotykana na polskich stołach. Warto sięgnąć po niego przy okazji bardziej eleganckiego obiadu, świąt czy wizyty dawno niewidzianej rodziny.

Doskonałym pomysłem jest przygotowanie jesiotra w sosie.

Składniki:

  • jesiotr – około 1 kg
  • sok z cytryny lub limonki – 3 łyżki
  • przyprawy do smaku
  • cebula – 1 sztuka
  • skórka z cytryny – 1 łyżka
  • wytrawne wino – 1 szklanka
  • masło
  • mąka – 1 łyżka
  • przyprawy: szafran – 1/2 łyżeczki, imbir – 1/4 łyżeczki, gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jak w przypadku większości ryb, tak również w przypadku jesiotra filety skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem oraz solą i odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy jesiotra, przekładamy go do wysmarowanej masłem brytfanki i pieczemy przez mniej więcej dwadzieścia minut.

Podczas gdy ryba jest w piekarniku przygotowujemy sos. Rozpoczynamy od podsmażenia cebulki na złoty kolor, następnie zalewamy ją czerwonym winem i dodajemy przyprawy. W przygotowaniu tego sosu nie możemy zapomnieć o zasmażce (standardowa, czyli mąka podsmażona ma maśle i rozrobiona dwiema łyżkami wody), którą dodajemy do wcześniejszych składników. Całość gotujemy przez około trzy minuty.

Upieczoną rybę polewamy sosem i wyśmienite danie gotowe!

Jesiotra upieczonego w sposób przedstawiony powyżej można podać również z innymi sosami, przykładowo z salsą koperkowo-cytrynową.

Składniki:

  • skórka z cytryny – z 1 sztuki
  • sok z cytryny – z 1 sztuki
  • świeży koperek – pęczek
  • czosnek – 1 ząbek
  • jogurt naturalny – 150 g
  • musztarda – 2 łyżeczki
  • cukier – 2 łyżeczki
  • oliwa - 1 łyżeczka
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotowanie jest wręcz banalnie proste - wszystkie składniki mieszamy ze sobą w blenderze, na końcu dodajemy posiekany koperek i doprawiamy według naszych upodobań solą i pieprzem. Jesiotr polany takim sosem będzie miał orzeźwiający i lekko kwaskowaty smak.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015