Przepisów na przygotowanie dań z jesiotra znajdziemy całkiem sporo, choć mogłoby się wydawać, że jest to ryba rzadko spotykana na polskich stołach. Warto sięgnąć po niego przy okazji bardziej eleganckiego obiadu, świąt czy wizyty dawno niewidzianej rodziny.
Doskonałym pomysłem jest przygotowanie jesiotra w sosie.
Składniki:
Przygotowanie:
Jak w przypadku większości ryb, tak również w przypadku jesiotra filety skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem oraz solą i odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy jesiotra, przekładamy go do wysmarowanej masłem brytfanki i pieczemy przez mniej więcej dwadzieścia minut.
Podczas gdy ryba jest w piekarniku przygotowujemy sos. Rozpoczynamy od podsmażenia cebulki na złoty kolor, następnie zalewamy ją czerwonym winem i dodajemy przyprawy. W przygotowaniu tego sosu nie możemy zapomnieć o zasmażce (standardowa, czyli mąka podsmażona ma maśle i rozrobiona dwiema łyżkami wody), którą dodajemy do wcześniejszych składników. Całość gotujemy przez około trzy minuty.
Upieczoną rybę polewamy sosem i wyśmienite danie gotowe!
Jesiotra upieczonego w sposób przedstawiony powyżej można podać również z innymi sosami, przykładowo z salsą koperkowo-cytrynową.
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotowanie jest wręcz banalnie proste - wszystkie składniki mieszamy ze sobą w blenderze, na końcu dodajemy posiekany koperek i doprawiamy według naszych upodobań solą i pieprzem. Jesiotr polany takim sosem będzie miał orzeźwiający i lekko kwaskowaty smak.
STAWY MILICKIE SA
Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 38 47 110
(+48) 71/ 38 32 482
fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)
mail: biuro@stawymilickie.pl
NIP: 916-13-88-540
BIURO
Sułów, ul. Kolejowa 2
(I piętro, Bank Spółdzielczy)
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 38 47 110
BIURO WE WROCŁAWIU
Rynek 58, III p.
50-116 Wrocław
HOTEL NATURUM
Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 75 90 888
tel.: (+48) 534 964 120
mail: rezerwacje@stawymilickie.pl
GOSPODA 8 RYB
tel.: (+48) 534 964 120
WYCIECZKI, FOTOSAFARI
tel.: (+48) 71/ 759 08 88
DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM
mail: rezerwacje@stawymilickie.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015