logo
TOŁPYGA

Tołpyga w occie

Dla osób, które lubią skrajnie odmienne smaki dobrym przepisem może być tołpyga w occie.

Składniki:

  • tołpyga – ok 1 kg
  • ocet – 1/3 szklanki
  • woda – 2 szklanki
  • cebula – 2 sztuki
  • cukier – 2 łyżeczki
  • mąka
  • olej
  • przyprawy – ziele angielski, pieprz, liście laurowe, sól

Przygotowanie:

Naszą rybę kroimy na mniejsze porcje, doprawiamy do smaku, obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na złoty kolor – czekamy aż ryba wystygnie i w międzyczasie przygotowujemy zalewę. Łączymy ze sobą ocet, wodę, cebulę i przyprawy a następnie gotujemy przez około trzy minuty. Czekamy aż zalewa wystygnie i polewamy rybę. Najlepszy smak uzyskamy po około dwóch dobach.

Oba przepisy są skrajnie różne, niemniej oba w doskonały sposób pokazują smak tołpygi. Warto więc kupować tą rybę, szczególnie jeśli mamy okazję nabyć świeży filet. Smak z całą pewnością przypadnie do gusty wszystkim domownikom. A jak wiadomo ryby mają wiele cennych składników odżywczych, więc powinniśmy je włączać do naszej diety jak najczęściej się da.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015