Na naszych stołach na co dzień goszczą przede wszystkim morskie ryby, niestety zazwyczaj są to mrożone filety. Dużo zdrowszym rozwiązaniem jest wykorzystywanie w kuchni ryb ze stawów hodowlanych. Wbrew pozorom, gdy poszukamy ich w najbliższej okolicy z całą pewnością znajdziemy. A wybierając się osobiście po rybę będziemy mieć pewność, że jest świeżo złowiona i hodowana w odpowiedni sposób. Warto jednak spróbować innych gatunków niż najczęściej spotykany karp. Ciekawym urozmaiceniem na naszym stole może być tołpyga – można przygotować ją na przykład w białym winie.
Składniki:
Przygotowanie:
Oczyszczoną rybę dokładnie płuczemy i suszymy, po czym zasypujemy pieprzem i solą. Warto ją później odstawić do lodówki. Przed pieczeniem tołpygę smażymy z dwóch strona na złoty kolor. Następnie usmażone kawałki przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia, bądź brytfanny, zalewamy winem i dokładamy świeży tymianek. Dzięki temu ryba nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Tołpygę pieczemy przez mniej więcej dwadzieścia minut w temperaturze nie przekraczającej 180 stopni. Dzięki temu nasze danie nie będzie suche. Do tak przygotowanego dania można podać podpieczone ziemniaczki, ulubiony sos i sałatkę ze świeżych warzyw.
STAWY MILICKIE SA
Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 38 47 110
(+48) 71/ 38 32 482
fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)
mail: biuro@stawymilickie.pl
NIP: 916-13-88-540
BIURO
Sułów, ul. Kolejowa 2
(I piętro, Bank Spółdzielczy)
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 38 47 110
BIURO WE WROCŁAWIU
Rynek 58, III p.
50-116 Wrocław
HOTEL NATURUM
Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 75 90 888
tel.: (+48) 534 964 120
mail: rezerwacje@stawymilickie.pl
GOSPODA 8 RYB
tel.: (+48) 534 964 120
WYCIECZKI, FOTOSAFARI
tel.: (+48) 71/ 759 08 88
DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM
mail: rezerwacje@stawymilickie.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015