logo
fot. Małgorzata Kujda © Stawy Milickie
SZCZUPAK

Szczupak z karmelizowanymi młodymi warzywami oraz puree pietruszkowym 

Składniki na 4 porcje:

1 szt. szczupaka (1,5 – 2 kg) wypatroszony
1 kg pietruszki korzeń
2 szt. średnich młodych marchewek
2 łodygi selera naciowego
1 szt. średniej cukinii
150 g śmietany 18 %
400 g mleka 3,2 %
100 g masła
20 g miodu
Pędy groszku do dekoracji
20 ml oliwy z oliwek
2 gałązki tymianku
10 g cukru

Sposób przygotowania:

Wypatroszonego szczupaka myjemy i osuszamy, następnie filetujemy. Płaty filetów ze skórą dzielimy na połowę tak, abyśmy mieli 4 sztuki. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i na koniec obsypujemy listkami tymianku. Odkładamy do lodówki na 3 h. Pietruszkę obieramy, kroimy w dużą kostkę ok. 3 cm. Gotujemy w mleku i śmietanie ok. 25 min na wolnym ogniu, następnie odlewamy połowę płynu i miksujemy do jednolitej masy. Marchew - kę obieramy i kroimy wzdłuż na połowę, następnie połówkę marchewki kro - imy pod kątem na kawałki o grubości ok. 1 cm. Pokrojone kawałki marchewki gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru i soli ok. 3 minut, wyciąga - my i zalewamy zimną wodą, do momentu aż będzie zimna. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery, wyciągamy gniazda ze środka i kroimy na takie same ka - wałki, co marchewkę. Łodygi selera naciowego kroimy pod kątem na takie same kawałki co marchewkę i cukinię. Na patelnię dodajemy połowę masła, przesmażamy na nim cukinie i seler naciowy ok. 3 min na wolnym ogniu, do - dajemy marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, podwyższamy temperaturę patelni, wlewamy miód i wszystko razem mieszamy tak, aby miód obtoczył każde warzywo. Zdejmujemy patelnię i dodajemy zimne masło pokrojone na małe kostki, mieszamy dopóki masło się nie rozpuści. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, przekładamy filety ze szczupaka na blaszkę i pieczemy około 5– 6 min w powyższej temperaturze. Wszystkie składniki wykładamy na talerz i dekorujemy pędami groszku.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015