logo

Świąteczne paszteciki

z karpiem milickim

VIDEO PRZEPIS

KARP

Świąteczne paszteciki z karpiem milickim

SKŁADNIKI:

  • 700 g karpia milickiego (filet lub dzwonki)
  • 4 suszone pomidory
  • 1/2 białej części pora
  • 1 mała cebula
  • 20 g suszonych grzybów
  • 5-6 gałązek tymianku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1,5 l buliony warzywnego
  • sól, pieprz
  • do posypania pasztecików (np. sól morska, czarnuszka, płatki chili)
  • 1 kromka razowego chleba

PRZEPIS:

W garnku zagotować bulion, dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie do gorącego wywaru włożyć filety lub dzwonki z karpia i sparzyć je przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć łyżką cedzakową rybę oraz grzyby. Skórę i duże ości usunąć z ryby. W maszynce do mięsa zmielić mięso z karpia z grzybami a na koniec przepuścić przez maszynkę kromkę razowego chleba. Cebulę, por, listki tymianku i suszone pomidory drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju z suszonych pomidorów. Całość przełożyć do miski z karpiem i grzybami i dokładnie wymieszać doprawiając masę solą oraz pieprzem.

Piekarnik nagrzać do ok. 180 st C. Z ciasta francuskiego wycinać dowolne kształty na paszteciki i wypełniać je masą z karpia i grzybów. Wierzch pasztecików posmarować rozmąconym żółtkiem z wodą i posypać solą morską, czarnuszką lub chili. Paszteciki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec ok. 15 minut  aż ładnie się zrumienią. Podawać z czerwonym barszczem.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015