logo
ROLADA

Rolada rybna

Jedzenie ryb powinno być nawykiem każdego z nas. Zawierają one naprawdę sporo cennych składników odżywczych. Niestety w niektórych regionach naszego kraju (szczególnie tych dalej położonych od wybrzeża morza bałtyckiego) są spychane na dalszy plan. Co prawda w wielu domach przyjęte jest, że ryba jest nieodłącznym składnikiem piątkowego, postnego obiadu, aczkolwiek zazwyczaj jest to smażony na głębokim tłuszczu, mrożony dorsz, lub panga. Chociaż raz każdy powinien spróbować czegoś innego. Świetną alternatywą może być rolada z wędzonym karpiem.

Składniki:

  • wędzony karp – 120g
  • szpinak (świeży lub mrożony) – 250g
  • jajka – 2 szt
  • serek śmietankowy – pół opakowania
  • masło – 1 łyżka
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • chrzan – łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:
Przygotowanie rolady zaczynamy od szpinaku, który podsmażamy w tradycyjny sposób z masłem, po czym doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Gdy odparuje nadmiar wody szpinak studzimy. Następnie dodajemy do niego ubite żółtka jajek oraz łyżkę mąki – wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę i stopniowe wymieszanie jej z powstałą wcześniej masą szpinakowo-żółtkową. Tak przygotowane ciasto szpinakowe rozprowadzamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenie i posmarowanej masłem. Całość pieczemy przez mniej więcej dziesięć minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Kolejny etap można uznać za najtrudniejszy. Musimy delikatnie wyjąć upieczony szpinak i ostudzić – najlepiej położyć zawartość brytfanki na ściereczce kuchennej.

Kolejnym etapem jest przygotowanie nadzienia. Z serka śmietankowego i chrzanu przygotowujemy gładką masę, którą następnie równomiernie rozsmarowujemy na szpinakowej podstawie. Następnie układamy wędzonego karpia i całość zwijamy w roladę. Aby ułatwić sobie późniejsze krojenie oraz aby rolada nam się nie łamała dobrze jest wstawić ja na jakiś czas do lodówki, zawiniętą w folię aluminiową. Tak przygotowana rolada może być głównym punktem letniego obiadu, albo jednym z wyróżniających się dań na kolacji z przyjaciółmi. Jest lekka, smaczna a dodatkowo bogata w składniki odżywcze. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że przepięknie prezentuje się na półmisku, więc z całą pewnością zrobimy furorę nie tylko w kwestii smaku, ale również wizualnie.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015