logo
POTRAWKA

Potrawka z wędzoną rybą

W weekend zazwyczaj każdemu z nas udaje się ugotować pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. W trakcie tygodnia bywa różnie. Zazwyczaj wbiegamy do domy i odgrzewamy na szybko kotlety, ewentualnie gotujemy zupę i cieszymy się, że dzieci mają dwudaniowy obiad w przedszkolu czy szkole. Tymczasem wcale nie potrzeba dużo czasu na ugotowanie pysznego i zdrowego posiłku. Może to być na przykład potrawka z wędzoną rybą.

Składniki:

  • ryż sypany – ok 150g
  • cebula – 1/2 szt
  • rybą wędzona (karp, szczupak) – 1 średnia
  • jajka ugotowane na twardo – 3 szt
  • pietruszka – pęczek
  • oliwa z oliwek – 2-3łyzki
  • masło – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • curry – 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • imbir świeży, starty na tarce – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku

Przygotowanie

W garnku podsmażamy cebulę na mieszance masła i oliwy, tak aby nabrała złotego koloru. Następnie dodajemy posiekany czosnek, imbir, curry oraz kurkumę – nadadzą całej potrawie nieco orientalnego aromatu. Wszystkie składniki lekko podsmażamy i dokładamy do tego ryż. (Ryż dokładnie płuczemy, aby pozbyć się różnego rodzaju pylistych zanieczyszczeń.) Po około dwóch minutach wlewamy około 300ml wody a następnie gotujemy przez mniej więcej dziesięć minut. Kiedy ryż jest już miękki dodajemy do niego kawałki wędzonej ryby, pokrojone w kostkę jajka i na koniec dużą ilość drobno posiekanej natki pietruszki. Danie jest gotowe do podania na stół!

Oczywiście tego typu potrawkę możemy dowolnie modyfikować. Do w trakcie smażenia cebuli możemy dorzucić trochę selera naciowego pokrojonego w kostkę, albo marchewkę. Zamiast świeżą pietruszką naszą potrawę możemy doprawić drobno posiekaną kolendrą i skropić sokiem z limonki. Tak naprawdę kombinacji jest nieskończona ilość a ogranicza nas jedynie nasz gust kulinarny i dostępność świeżych składników.

Z całą pewnością potrawka z wędzoną rybą będzie dużo lepszym pomysłem na piątkowy obiad niż tradycyjnie panierowana, mrożona ryba z surówką z kapusty. Warto postawić na składniki pochodzące z pewnego źródła i jak największą ilość świeżych warzyw.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015