logo
fot. Ewa Poddig © Stawy Milickie
KARP

Pierogi z karpia, blanszowane warzywa podane w bulionie rybnym z nutą grzybów i imbiru

Ciasto na pierogi:

Olej 10 ml
Jajko 1 szt.
Mąka 70 g
Mleko 50 ml
Szczypta soli
Wykonanie: wysypać mąkę na stolnicę, dodać sól, zrobić zagłębienie i wbić jajko. Zalać gorącym mlekiem i wyrobić na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto cienko wałkować i wykrawać kółka od szklanki.

Farsz na pierogi:

Pieczarki 15 g
Cebula 25 g
Kapusta kiszona 50 g
Karp milicki 150 g
Sól, pieprz
Wykonanie: usmażyć karpia, obrać z ości i rozdrobnić. Ugotować kapustę kiszoną, przesmażyć grzyby z drobno posiekaną cebulą. Składniki połączyć i przesmażyć.

Bulion rybny:

Imbir 1 płaska łyżeczka
Marchew 20 g
Pietruszka 20 g
Seler naciowy 15 g
Pieczarki 10 g
Wywar rybny 200 ml
Sos sojowo – grzybowy 1 łyżeczka
Świeże zioła (natka pietruszki, koperek)
Sól, pieprz

Wykonanie:

Bulion rybny, starty imbir zagotować, do zredukowania się o połowę. Włoszczyznę pokroić w cienkie paski, pieczarki w talarki i dodać do wywaru. Doprawić do smaku sosem sojowo – grzybowym, solą i pieprzem.

Ugotowane pierogi przełożyć do głębokiego talerza, dodać gotowy bulion z warzywami i udekorować świeżymi ziołami.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015