Pasztet z suma milickiego

VIDEO

Pasztet z suma milickiego i boczku z konfiturą z czerwonej cebuli - video

SUM

Pasztet z suma milickiego i boczku z konfiturą z czerwonej cebuli

 

Pasztet:

  • 1 filet suma
  • 150 g surowego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietanki (30%)
  • 1,5 l bulionu warzywnego wraz z warzywami
  • 2 szczypty suszonego imbiru
  • 1/4 startej gałki muszkatołowej
  • kromka ciemnego pieczywa
  • plastry pancetty
  • sól, pieprz

 

Korzenna konfitura z czerwonej cebuli:

  • 2-3 czerwone cebule
  • 5-6 suszonych śliwek
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 kora cynamonu
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego

 

Przygotowanie pasztetu:

Podgrzać w garnku bulion, a kiedy zawrze włożyć suma. Czekając aż sum się ugotuje podsmażyć boczek z cebulę. Odstawić boczek z cebulš oraz suma do ostygnięcia. Z ostudzonego suma ściągnąć skórę. Boczek z cebulą, suma i warzywa z bulionu zmielić, a na koniec przepuścić przez maszynkę kromkę pieczywa. Do zmielonej masy dodać jajko oraz słodką śmietankę. Masę dokładnie wymieszać i przyprawić imbirem, gałką muszkatołową, solš i pieprzem. Wymieszać masę. Foremkę wyłożyć plastrami pancetty i przełożyć do niej masę. Piec w piekarniku w temp. 180 st. C przez 35 minut.

 

Przygotowanie konfitury:

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną cebulę i śliwki, dodać anyż i korę cynamonu. Kiedy cebula nieco zmięknię dodać 2 łyżki miodu i 3-4 łyżki octu balsamicznego. Obniżyć temperaturę patelni, by miód zbyt szybko się nie skarmelizował. Całość zamieszać i dusić 20 minut.

STAWY MILICKIE SA

SIEDZIBA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM ***

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015