logo
OKOŃ

Okoń w sosie szpinakowym

Wybierając się na kilkudniowy pobyt nad Bałtykiem swoje pierwsze kroki kierujemy oczywiście do najbliższej smażalni ryb. Zachwycamy się smakiem dorsza czy flądry. Co więcej wydaje nam się, że jemy zdrową rybę. Tymczasem dość często, szczególnie w sezonie jest ona po prostu zamrożona a nie świeżo złowiona.

Żeby mieć pewność, że dostaniemy na talerzu naprawdę zdrowy posiłek wcale nie musimy jechać, aż do bałtyckiego portu. Wystarczy udać się nad stawy hodowlane, chociażby do Milicza i kupić (lub własnoręcznie złowić) okonia. A następnie przygotować go w sosie szpinakowym.

Składniki:

  • okoń – 1kg filetów
  • masło – ok 3 łyżki
  • olej – ok 3 łyżki
  • mąka
  • sok z cytryny – do smaku
  • szpinak (najlepiej świeży) – 1 kg
  • cebula – 1 szt
  • czosnek – 4-5 ząbków
  • masło- 2 łyżki
  • śmietana 18% - 1,5 szklanki
  • sól, pieprz – do smaku
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Przyrządzanie naszego dania zaczynamy standardowo, czyli od dokładnego umycia i osuszenia filetów, w tym przypadku z okonia. Następnie rybę traktujemy sokiem z cytryny i ostawiamy na chwilę do lodówki. Po mniej więcej kwadransie, solimy i obtaczamy w mące. Ryba jest gotowa do smażenia. W tym celu najlepiej przygotować mieszankę masła i oleju. Okonia smażymy do uzyskania złotego koloru.

W kolejnym etapie przygotowujemy sos szpinakowy do naszej ryby. Tym razem na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, w momencie gdy się zeszkli dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek (ważne żeby go nie przypalić, gdyż stanie się gorzki). Kolejnym krokiem jest dodanie dokładnie umytego świeżego szpinaku. Całość podsmażamy przez około dwie minuty. Pozostaje nam dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy poszczególne składniki się ze sobą połączą, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji doprawiamy go solą i pieprzem. Ostatnim etapem przygotowania naszego dania jest zapieczenie ryby w sosie. Przekładamy obsmażone wcześniej filety do naczynia żaroodpornego (dno należy wysmarować masłem, żeby zapobiec przypaleniu się ryby), a na nie nakładamy sos szpinakowy. Danie powinno spędzić w piekarniku około 15 do dwudziestu minut, w temperaturze około 180 stopni. Po wyjęciu ryby z piekarnika przekładamy ją na półmisek i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Tak przyrządzoną rybę najlepiej podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw.

Ten przepis jest o tyle fajny, że do jego wykonania możemy użyć każdej innej ryby, zarówno morskiej jak i słodkowodnej. Oczywiście najważniejsze, żeby była ona świeża i pochodziła ze znanego źródła. Wtedy mamy stuprocentową pewność, że podajemy naszym rodzinom naprawdę zdrowy i pełnowartościowy posiłek. A smak na pewno sam się obroni.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015