Warto gotować w taki sposób, żeby sprawiało to przyjemność a przygotowane potrawy smakowały wszystkim domownikom. Z całą pewnością ciężko osiągnąć ten stan, gdy cały czas przygotowujemy te same dania według sprawdzonych przepisów, nawet coniedzielny schabowy i zupa pomidorowa mogą się przejeść. Czasami po prostu warto zaszaleć w kuchni przygotowując nietypowy obiad, lub kolację dla przyjaciół. I choć może się to wydawać trudne mając do dyspozycji rybę taką jak karp, kojarzącą się jedynie ze Świętami Bożego Narodzenia, istnieje możliwość zaskoczenia gości.
Składniki:
Przygotowanie:
Zupełnie inne od tych, jakie możemy kupić w supermarketach, czy sklepikach osiedlowych. Co więcej do ich przygotowania wystarczy smażony karp, którego przyrządziliśmy na Wigilię. Jeśli go nie mamy (bo był tak pyszny, że nic nie zostało, ze świątecznego stołu, był po prostu święta były pół roku temu) kupujemy filety ze świeżego karpia – około trzydzieści deko, przyprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące a następnie smażymy. Kolejnym krokiem jest ostudzenie ryby i zmiksowanie jej na gładka masę.
Do tak przygotowanego karpia dodajemy dwadzieścia deko dokładnie potłuczonych, ugotowanych ziemniaków, jajko, drobno pokrojonego ogórka kiszonego a także według naszego gustu doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natkę pietruszki. Wszytko dokładnie ze sobą mieszamy a z przygotowanej masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy. Przepis warto polecić tym bardziej, że kotleciki smakują nawet dzieciom, które za rybami nie przepadają – a jak wiadomo jest to dość powszechny problem. Także kotleciki rybne będą doskonałym daniem na piątkowy, rodzinny obiad.
Składniki:
Przygotowanie:
Doskonały przepis dla fanów kuchni orientalnej, lub osób, które chcą spróbować czegoś nowego. Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania około stu gram makaronu chińskiego, może być także makaron sojowy. Następnie na patelni smażymy średnią marchewkę, cebulę (zwykłą albo czerwoną), dwa ząbki czosnku, pora a także pędy bambusa (mniej więcej pięćdziesiąt gram). Dodajemy kapustę pekińską, lub sałatę rzymską i podsmażamy jeszcze przez chwilę, doprawiamy do smaku octem i cukrem. Podsmażone w ten sposób warzywa łączymy z ugotowanym wcześniej makaronem. Kolejnym krokiem jest przygotowanie filetów z karpia. Około trzysta gram ryby kroimy w cienkie paseczki, doprawiamy sosem sojowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem a następnie podsmażamy i dodajemy do warzyw z makaronem. Potrawa jest stosunkowo prosta w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie i z całą pewnością zaskoczy zaproszonych na kolację gości.
Przepisów na karpia jest naprawdę sporo (można przyrządzić karpia w sosie piwnym, chilli, śmietanie czy po angielsku) wiele ciekawych i inspirujących pomysłów znajdziemy w internecie, ale także w książkach kucharskich, których w księgarniach jest całkiem sporo. A po nasze polskie ryby warto sięgać, bo mamy pewność co do źródła ich pochodzenia i tego, że są hodowane w odpowiedni sposób. Pomimo tego, że karpie spotykamy w sklepach przeważnie w okresie przedświątecznych wcale nie znaczy to ze wiosną, czy latem nie dostaniemy świeżej ryby. Nad Stawami Milickimi nie będziemy mieli z tym najmniejszego problemu. Jeśli jednak mieszkamy za daleko, aby wybrać się tam po ryby można popytać o karpie przy mniejszych stawach hodowlanych, w innych rejonach kraju.
STAWY MILICKIE SA
Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 38 47 110
(+48) 71/ 38 32 482
fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)
mail: biuro@stawymilickie.pl
NIP: 916-13-88-540
BIURO
Sułów, ul. Kolejowa 2
(I piętro, Bank Spółdzielczy)
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 38 47 110
BIURO WE WROCŁAWIU
Rynek 58, III p.
50-116 Wrocław
HOTEL NATURUM
Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 75 90 888
tel.: (+48) 534 964 120
mail: rezerwacje@stawymilickie.pl
GOSPODA 8 RYB
tel.: (+48) 534 964 120
WYCIECZKI, FOTOSAFARI
tel.: (+48) 71/ 759 08 88
DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM
mail: rezerwacje@stawymilickie.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015