800 g filetów z suma bez skóry
300 g dyni
1 średnia cukinia
3 jajka
2 łyżki mąki żytniej
100 ml oleju
świeży tymianek / 1 doniczka
3 łyżki musztardy francuskiej
400 ml wina białego
100 g masła
sól, pieprz
Filety doprawić solą i pieprzem. Opanierować w mące. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć dynię, doprawić. Położyć na szmatkę i odcisnąć wodę. Do jajek i mąki dodać świeży tymianek, sól i pieprz oraz odciśniętą dynię. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać mąki. Nagrzać piec na 180 stopni. Pokroić suma na kawałki o wielkości 1 dłoni i z jednej strony przylepić ciasto z dyni. Smażyć od strony mięsa na małym ogniu. Następnie obrócić na stronę ciasta i smażyć do złocistego koloru. Włożyć do pieca nagrzanego
na 180 stopni na 8-10 minut. Na tłuszcz ze smażenia suma wrzucić cukinię pokrojoną w słupki o grubości 2 cm i lekko zasmażyć, podsypując mąką. Wlać wino, dodać musztardę. Dusić, aż sos zgęstnieje. Rybę ułożyć na warzywach ciastem do góry i posypać świeżym tymiankiem.
STAWY MILICKIE SA
Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 38 47 110
(+48) 71/ 38 32 482
fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)
mail: biuro@stawymilickie.pl
NIP: 916-13-88-540
BIURO
Sułów, ul. Kolejowa 2
(I piętro, Bank Spółdzielczy)
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 38 47 110
BIURO WE WROCŁAWIU
Rynek 58, III p.
50-116 Wrocław
HOTEL NATURUM
Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 75 90 888
tel.: (+48) 534 964 120
mail: rezerwacje@stawymilickie.pl
GOSPODA 8 RYB
tel.: (+48) 534 964 120
WYCIECZKI, FOTOSAFARI
tel.: (+48) 71/ 759 08 88
DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM
mail: rezerwacje@stawymilickie.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015