logo
fot. K. Kosowicz, M. Rajchelt / kaszamanna.com © Stawy Milickie
SUM

Sum w cieście dyniowym

Składniki:

800 g filetów z suma bez skóry
300 g dyni
1 średnia cukinia
3 jajka
2 łyżki mąki żytniej
100 ml oleju
świeży tymianek / 1 doniczka
3 łyżki musztardy francuskiej
400 ml wina białego
100 g masła
sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety doprawić solą i pieprzem. Opanierować w mące. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć dynię, doprawić. Położyć na szmatkę i odcisnąć wodę. Do jajek i mąki dodać świeży tymianek, sól i pieprz oraz odciśniętą dynię. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać mąki. Nagrzać piec na 180 stopni. Pokroić suma na kawałki o wielkości 1 dłoni i z jednej strony przylepić ciasto z dyni. Smażyć od strony mięsa na małym ogniu. Następnie obrócić na stronę ciasta i smażyć do złocistego koloru. Włożyć do pieca nagrzanego
na 180 stopni na 8-10 minut. Na tłuszcz ze smażenia suma wrzucić cukinię pokrojoną w słupki o grubości 2 cm i lekko zasmażyć, podsypując mąką. Wlać wino, dodać musztardę. Dusić, aż sos zgęstnieje. Rybę ułożyć na warzywach ciastem do góry i posypać świeżym tymiankiem.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015