logo
fot. K. Kosowicz, M. Rajchelt / kaszamanna.com © Stawy Milickie
TOŁPYGA

Tołpyga zapiekana z kozim serem i z sosem tymiankowym

 

Składniki:

- 4 filety z tołpygi bez skóry

- 12 plasterków koziego sera (rolady)

- 1 cytryna

- świeży tymianek

- 50 g miodu gryczanego

- 200 ml oleju rzepakowego

- ocet

- wino białe półsłodkie

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Tołpygę doprawić i usmażyć z obu stron. Ser ułożyć na rybie. Włożyć na 14 minut do piekarnika z cyrkulacją nagrzanego do 160 stopni.

 

Sos

Ocet połączyć z miodem, dodać tymianek i zamieszać. Dodać olej i doprawić solą i pieprzem. Częścią sosu polać tołpygę podczas pieczenia, resztę podać do upieczonej ryby. Bardzo dobrze smakuje ze świeżym pieczywem.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015