logo
fot. K. Kosowicz, M. Rajchelt / kaszamanna.com © Stawy Milickie
OKOŃ

Okoń duszony

 

Składniki:

- 2 okonie

- 80 g suszonych grzybów

- 6 średnich ziemniaków

- 2 cebule

- 4 łyżki mąki

- 6 łyżek oleju rzepakowego

- 20 ml rozpuszczonego masła

- 200 g śmietany 18%

- lampka wermutu

- 2 łyżki posiekanego koperku

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Grzyby zalać letnią wodą, żeby namokły pozostawiając w wodzie na około 2,5 godziny. Rybę sprawić – oczyścić z łusek, odciąć płetwy, usunąć wnętrzności i umyć. Sprawioną rybę opanierować w mące i usmażyć. Na olej po rybie wrzucić cebulę i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, podsmażyć, żeby smaki przeszły do dodatków, lekko podsypać mąką i zalać alkoholem. Grzyby odcedzić, pokroić w paski, podsmażyć na oliwie i dodać śmietanę.

Układać w brytfance na zmianę rybę z warzywami, kończąc grzybami wymieszanymi ze śmietaną. Dusić 30 minut na malutkim ogniu. Świeży koper na końcu doda aromatu.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015