- 2 okonie
- 80 g suszonych grzybów
- 6 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- 4 łyżki mąki
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 20 ml rozpuszczonego masła
- 200 g śmietany 18%
- lampka wermutu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Grzyby zalać letnią wodą, żeby namokły pozostawiając w wodzie na około 2,5 godziny. Rybę sprawić – oczyścić z łusek, odciąć płetwy, usunąć wnętrzności i umyć. Sprawioną rybę opanierować w mące i usmażyć. Na olej po rybie wrzucić cebulę i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, podsmażyć, żeby smaki przeszły do dodatków, lekko podsypać mąką i zalać alkoholem. Grzyby odcedzić, pokroić w paski, podsmażyć na oliwie i dodać śmietanę.
Układać w brytfance na zmianę rybę z warzywami, kończąc grzybami wymieszanymi ze śmietaną. Dusić 30 minut na malutkim ogniu. Świeży koper na końcu doda aromatu.
STAWY MILICKIE SA
Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 38 47 110
(+48) 71/ 38 32 482
fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)
mail: biuro@stawymilickie.pl
NIP: 916-13-88-540
BIURO
Sułów, ul. Kolejowa 2
(I piętro, Bank Spółdzielczy)
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 38 47 110
BIURO WE WROCŁAWIU
Rynek 58, III p.
50-116 Wrocław
HOTEL NATURUM
Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 75 90 888
tel.: (+48) 534 964 120
mail: rezerwacje@stawymilickie.pl
GOSPODA 8 RYB
tel.: (+48) 534 964 120
WYCIECZKI, FOTOSAFARI
tel.: (+48) 71/ 759 08 88
DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM
mail: rezerwacje@stawymilickie.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015