logo
fot. K. Kosowicz, M. Rajchelt / kaszamanna.com © Stawy Milickie
KARAŚ

Karaś w zimowym sosie z buraków

 

Składniki:

- 1 kg karasi

- 200 g kaszy gryczanej podpalanej

- 1 cebula

- 2 marchewki

- mały seler – korzeń

- 2 szklanki kwasu buraczanego

- 200 g twarogu półtłustego

- lampka porto ruby

- liść laurowy, ziele angielskie

- łyżeczka kminku

- łyżka miodu

- łyżka masła

- kubek kwaśnej śmietany

 

Przygotowanie:

Zrobić wywar z kwasu buraczanego, marchewek, selera i cebuli. Gotować 30 minut. Karasie sprawić – oczyścić z łusek, odciąć płetwy, usunąć wnętrzności, umyć i pokroić w dzwonki. Wywar odparować, zmiksować, by zgęstniał, i podlać porto. Ryby delikatnie doprawić i ułożyć w rondlu, zalać wywarem, dusić około 30 minut, aż ryba się zetnie i nabierze buraczanego koloru. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i delikatnie zasmażyć na maśle. Zmieszać z serem na gorąco. Podawać z kwaśną śmietaną i odrobiną kminku.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015