logo
JESIOTR

Jesiotr smażony

Dania przygotowywane z jesiotra nie są w Polsce szczególnie popularne. Tymczasem warto to zmienić, bo ryba ta ma naprawdę smaczne mięso. Co więcej można ja nabyć świeżą bezpośrednio w gospodarstwach zajmujących się hodowlą ryb jak i w dobrych sklepach rybnych. W internecie i książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów na przygotowanie jesiotra – najprostsze jak jesiotr smażony na patelni czy jesiotr w śmietanie, ale także bardziej wymyślne.

Składniki:

  • jesiotr – najlepiej oprawiony, filet
  • jajko – 1 sztuka
  • przyprawy – sól, pieprz, mieszanka przypraw do ryby
  • bułka tarta
  • olej
  • sok z połowy cytryny lub limonki

Przygotowanie:

Dokładnie umyte i wysuszone kawałki ryby dzielimy na mniejsze porcje, następnie polewamy sokiem z cytryny lub limonki i doprawiamy do smaku. Jesiotra panierujemy w klasyczny sposób w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni do momentu uzyskania złotego koloru. Tak przygotowanego jesiotra najlepiej podawać z ziemniakami z wody, surówką z kapusty i delikatnym sosem śmietanowo - koperkowym.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015