logo

Jesiotr milicki

PRZEPIS VIDEO

JESIOTR

Jesiotr milicki na makaronie z pora

Składniki:

4 pory
100 g masła
1 mała cebula
mały kawałek selera
2-3 gałązki tymianku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
50 ml śmietany kremówki
sól i pieprz
1 kieliszek białego wytrawnego wina
500 ml bulionu drobiowego
4 filety z jesiotra (150 g każdy)

Sposób przygotowania:

Z pora odciąć zielone części. Przekroić na połowę i rozdzielić warstwy. Ugotować w wodzie. Odcedzić i odłożyć do schłodzenia i pokroić w podłużne paski szerokości makaronu tagliatelle.

Sos

Na 50 g masła podsmażyć cebulę i seler pokrojony w drobną kostkę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz listkami tymianku. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i kremówkę. Dusić na wolnym ogniu. Rybę usmażyć na patelni na maśle z każdej strony przez 3-4 minuty i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 120oC na 10 minut. Na tej samej patelni podsmażyć por, przyprawiając solą i pieprzem. Podsmażony por ułożyć na głębokim talerzu, na nim ułożyć rybę. Sos nalać dookoła ryby. Udekorować świeżymi ziołami.

STAWY MILICKIE SA

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

(+48) 71/ 38 32 482

fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)

mail: biuro@stawymilickie.pl

NIP: 916-13-88-540

BIURO

Sułów, ul. Kolejowa 2

(I piętro, Bank Spółdzielczy)

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 38 47 110

BIURO WE WROCŁAWIU

Rynek 58, III p.

50-116 Wrocław

HOTEL NATURUM

Ruda Sułowska 20

56-300 Milicz

tel.: (+48) 71/ 75 90 888

tel.: (+48) 534 964 120

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

GOSPODA 8 RYB

tel.: (+48) 534 964 120

WYCIECZKI, FOTOSAFARI

tel.: (+48) 71/ 759 08 88

DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM

mail: rezerwacje@stawymilickie.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015