Jesiotr milicki
4 pory
100 g masła
1 mała cebula
mały kawałek selera
2-3 gałązki tymianku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
50 ml śmietany kremówki
sól i pieprz
1 kieliszek białego wytrawnego wina
500 ml bulionu drobiowego
4 filety z jesiotra (150 g każdy)
Z pora odciąć zielone części. Przekroić na połowę i rozdzielić warstwy. Ugotować w wodzie. Odcedzić i odłożyć do schłodzenia i pokroić w podłużne paski szerokości makaronu tagliatelle.
Sos
Na 50 g masła podsmażyć cebulę i seler pokrojony w drobną kostkę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz listkami tymianku. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i kremówkę. Dusić na wolnym ogniu. Rybę usmażyć na patelni na maśle z każdej strony przez 3-4 minuty i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 120oC na 10 minut. Na tej samej patelni podsmażyć por, przyprawiając solą i pieprzem. Podsmażony por ułożyć na głębokim talerzu, na nim ułożyć rybę. Sos nalać dookoła ryby. Udekorować świeżymi ziołami.
STAWY MILICKIE SA
Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 38 47 110
(+48) 71/ 38 32 482
fax: (+48) 71/ 38 47 110 (wew. 25)
mail: biuro@stawymilickie.pl
NIP: 916-13-88-540
BIURO
Sułów, ul. Kolejowa 2
(I piętro, Bank Spółdzielczy)
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 38 47 110
BIURO WE WROCŁAWIU
Rynek 58, III p.
50-116 Wrocław
HOTEL NATURUM
Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 75 90 888
tel.: (+48) 534 964 120
mail: rezerwacje@stawymilickie.pl
GOSPODA 8 RYB
tel.: (+48) 534 964 120
WYCIECZKI, FOTOSAFARI
tel.: (+48) 71/ 759 08 88
DZIAŁ SPRZEDAŻY
HOTELU NATURUM
mail: rezerwacje@stawymilickie.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © Stawy Milickie SA 2008-2015